Dragile mele azi va arat ce am mesterit in bucatarie , pentru ca sunt femeie si nu stau numai printre produse de make-up ci gatesc si uneori mi se mai pune mie pata sa fac ceva special ca de negrese , clatite , alba-ca-zapada si gogosici sotul meu , cica sa cam saturat . Asa ca ambitioasa cum sunt am cautat o reteta wow ( dupa parerea mea , ca nici masterchef nu sunt , inca :)) . ) Cautand pe internet am dat peste o poza foarte pompoasa sub numele de '' Tort Egiptean '' - zic , mai sa fie asta cum vine ??! de ce o fi el egiptean . ..
Am citit , recitit reteta de pe blogg-ul respectivei si m-am hotarat sa il fac ( incerc sa il fac ) . Asadar dragile mele am intrat in bucatarie , am insirat pe masa de lucru toate ingredientele si m-am apucat de facut minunea ( sotul meu lucra in ziua respectiva , m-am gandit sa il surprind ) .
Nu e nevoie de cine stie ce ingrediente , ce nu pot fi gasite cu usurinta in Carrefur , Kauffland ori Auchan ( eu ma si gandeam ca trebuie ceva special , ca na , este egiptean , ma ).
Reteta am gasit-o pe blogg-ul HAI SA GATIM by Amalia . Usoara , pozele superbe , gustul nu mai vorbim . Eu fiind inca libera , singurica acasa - sotul cum spuneam era la work am zis hai sa incerc - toata lumea il face , eu ce am ? eu nu pot ? sau ce!! Asa arata pe site-ul Amaliei :
INGREDIENTE :
Foile:
Pentru o foaie
- 2 albusuri
- 2 linguri de zahar
- 1/2 lingura de faina
- 40 g alune macinate ( daca nu aveti inlocuiti cu nuci)
Pentru crema 1:
- 6 galbenusuri
- 6linguri de zahar
- 340 ml lapte
- 2 linguri faina sau amidon ( eu am pus amidon)
- 170 g unt nesarat
- esenta de vanilie
Pentru crema 2:
- 200 ml frisca
- 150 g zahar
- 120 g alune zdrobite bucati mai mari ( eu am pus nuca) .
Fiecare foaie se face separat ( important ) . Cam asa se prezenta masa de lucru dupa ce am terminat de prelucrat foiile :
Pentru ca sunt o bucatareasa cu simt de raspundere am in dotare si Tel si castroane si sucitor , foarfeca si cantar de bucatarie - de toate intr-un cuvant si le-am pus la treaba ! Curioase cum mi-au iesit foiile ?
Acest tip de aluat nu creste , asa trebuie sa ramana . Plus ca in compozitia lui se pune alune ( macinate ) , eu am preferat sa nu pun toata cantitatea , am pus doar un sfert din cele 40 g. Nu am dantura de fier ( am observat eu pe parcurs de il fabricam ca in compozitie intra si zahar caramelizat - este un tort mai crocant ).
Prima Crema !
Un fel de budinca , facuta in casa ! Super a iesit pentru ca eu am pus si ceva mai multa esenta de vanilie. Acesta a mers usor , la cea de-a doua-a crema a inceput durerea - zahar caramelizat .. insa acel zahar dupa ce se topea bine bine trebuia intins pe o tava unsa cu ceva grasime ( eu am folosit unt ) si lasat acolo pana se intarea , dupa il dezlipeai frumos si incepeai sa il maruncesti ( in cazul meu cu sucitorul ) si sa ma ierte Dumnezeu ca am avut numai cuvinte de '' lauda '' la adresa Amaliei - de ce spun asa ? Pentru ca nu a specificat in reteta ( bai , fraierilor nu va chinuiti sa faceti din bucatile alea de zahar caramelizat praf ... e nevoie doar sa il maruntit asa putin ca el pe parcurs se topeste :( ) si a batut Cristina la el vreo 40 de minute , ca vorba aia cum sa ramana asa bucati mari ? ne stricam dintii . In fine , asta nu mai conteaza acum !
Din pacat nu am mai facut poze cu produsul sfarmat si nici cu cea de-a doua-a crema - pe motivul ca eram atat de suparata si nervoasa ca a trebuit sa maruntesc zaharul 40 de min si alunele vreo 20 de minute , iar in tot acest timp ma gandeam ca sotul meu abia si-a terminat lucrarea din fata la dintisori si numai surpriza nu o sa fie acest tort ! Am poze cu ce a iesit intr-un final :
Pe deasupra am ras ciocolata alba si neagra - sa fie mai aratos :) . La inceput era ciudat ca are si alune si bucatele de zahar - chiar ma necajisem destul dar ... exista un dar !! acest Tort necesita 4 ore sau mai mult de stat la rece si dupa vine surpriza , zaharul in tot acest timp se toapeste si blatul se imoaie si totul devine super . Foarte gustos , sunt mandra ca mi-a iesit din prima , nu arata ca in poza insa e pe aproape si la gust este minunat . Pana la urma a fost o surpriza placuta , sotul meu il adora si ma intreaba da cand mai faci ?!
I-am raspuns ca acest tort se face numai in concediu ! Am mesterit la el vreo 3 ore !
Aceasta a fost reteta mea din acest weekend ! Un rasfat culinar , cu final fericit ! Pupici dragile mele si daca va tenteaza sa il incercati , va rog sa imi lasi si mie poze !
Ce bine arata!O sa incerc si eu reteta cand am mai mult timp la dispozitie..:D
RăspundețiȘtergereAstept o poza de la tine atunci cu produsul :X:X !! Pupici ! :*:* ma bucur ca iti place si mai mult ca te si tenteaza sa incerci aceasta reteta ! :*
RăspundețiȘtergereFoartee Bunn mia placut,cu prima ocazie incerc si eu sa fac :*
RăspundețiȘtergere